Συχνές ερωτήσεις για τα μέλη

Ο σκοπός αυτής της ενότητας είναι να φιλοξενήσει τις πιο συχνές ερωτήσεις των μελών μας βοηθώντας έτσι για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους. Αν δεν βρίσκετε εδώ την απάντηση στο θέμα που σας απασχολεί, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.


Δείτε τον Νόμο 4389/2016, άρθρο 53, με τον οποίο η επιβολη του φόρου ξεκινά από 1/1/2018 και μετά δείτε την τροποποίηση του με τον Νόμο 4472/2017, άρθρο 72 , όπου το ποσό ανα διανυκτέρευση ανεξαρτήτου κατηγορίας Κλειδιών διαμορφώνεται στα 0,50 €.

Το Βιβλίο Πόρτας έχει καταργηθεί στο πεδίο φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά οι επιχειρηματίες τουριστικών καταλυμάτων πρέπει να κρατούν τα στοιχεία άφιξης και αναχώρησης των πελατών τους και να τα διατηρούν για διάστημα τριών (3) μηνών στο πλαίσιο της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος και λήψης μέτρων ασφαλείας. Επίσης, οι επιχειρηματίες που το επιθυμούν, μπορούν να διατηρούν το αρχείο τους σε ένα έγγραφο excel, με όλα τα απαραίτητα στοιχεία που εμφανίζονται στην έντυπη μορφή του Βιβλίου Πόρτας. Το ηλεκτρονικό αρχείο δε χρειάζεται θεώρηση από την Τουριστική Αστυνομία, σε αντίθεση με την έντυπη μορφή του. 

Βάσει του ΦΕΚ 1445 Β / 2017 οι επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων υποχρεούνται να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα κατά την ολοκλήρωση των πράξεων πληρωμής που πραγματοποιούν οι καταναλωτές. 

Όχι. Βάσει της ΠΟΛ 1002 ΦΕΚ Β 3 5-1-2015, μέσα στις κατηγορίες οντοτήτων που απαλλάσσονται από τη χρησιμοποίηση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών είναι και ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας. Η απόδειξη που θα πρέπει να εκδίδεται είναι από μπλοκ αθεώρητων αποδείξεων βάσει της ΠΟΛ 1083/2003.

Τα πρόστιμα αναφέρονται στον νόμο 4276/2014, ΦΕΚ 155Α, άρθρο 7 και είναι τα κάτωθι:

1. Στο φορέα επιχείρησης που εκμεταλλεύεται τουριστικό κατάλυμα οποιασδήποτε κατηγορίας και λειτουργικής μορφής, που λειτουργεί χωρίς το προβλεπόμενο από τις οικείες διατάξεις ειδικό σήμα λειτουργίας, λόγω ανάκλησης ή αφαίρεσής του ή λόγω του γεγονότος ότι ουδέποτε του χορηγήθηκε ειδικό σήμα λειτουργίας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά κλίνη.

Παράλληλα επιβάλλεται συνδυαστικά με τις διοικητικές κυρώσεις και το διοικητικό μέτρο της σφράγισης με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας τουρισμού από τα όργανά της και με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

2. Πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ επιβάλλεται σε επιχείρηση τουριστικών καταλυμάτων που λόγω ελλείψεως ή βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης ή στο αποχετευτικό δίκτυο ή στις εγκαταστάσεις γενικά του καταλύματος ρυπαίνεται ο χώρος παροχής υπηρεσιών ή ο περιβάλλων χώρος ξενοδοχείου και κάθε είδους καταλύματος. Σε περίπτωση μη συμμορφώσεως του υπόχρεου, μέσα σε τριάντα (30) ημέρες από την επίδοση της απόφασης, μπορεί να επιβάλλεται ως μέτρο η σφράγιση του ξενοδοχείου ή καταλύματος αμέσως, με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μέχρι να εξαλειφθεί η ρύπανση και να αποκατασταθεί το περιβάλλον. Στην περίπτωση αυτή η άσκηση οποιουδήποτε ένδικου μέσου ή βοηθήματος δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Το μέτρο αίρεται με όμοια απόφαση μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και αφού διαπιστωθεί ότι εξέλιπαν οι λόγοι που το προκάλεσαν.

3. Σε τουριστική επιχείρηση, κάθε κατηγορίας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ για κάθε παράβαση, εξαιτίας της οποίας τουρίστας στερήθηκε των υπηρεσιών του ξενοδοχείου λόγω εκμίσθωσης κλινών περισσότερων από τη δυναμικότητα των κλινών του ξενοδοχείου. Το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου δεν επιβάλλεται αν η επιχείρηση εξασφάλισε έγκαιρα τη στέγαση του τουρίστα σε ξενοδοχείο της περιοχής του της ίδιας τουλάχιστον κατηγορίας.

4. Σε τουριστική επιχείρηση, κάθε κατηγορίας, που παραλείπει να προσφέρει στην πελατεία της τις υπηρεσίες που υποσχέθηκε ή διαφήμισε ή αν οι υπηρεσίες, ανέσεις ή αγαθά που προσέφερε είναι προδήλως κατώτερης κατηγορίας ή ποιότητας, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

5. Όποιος διαφημίζει τουριστικές υπηρεσίες χωρίς να του έχει χορηγηθεί προηγουμένως Ε.Σ.Λ. ή βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων υπόκειται σε πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

6. Όποιος παροτρύνει και παρενοχλεί πρόσωπο ή ομάδα προσώπων για την αποδοχή ή την απόρριψη ταξιδιωτικής ή μεταφορικής υπηρεσίας, υπηρεσιών εστίασης ή ψυχαγωγίας ή τουριστικού καταλύματος ή προϊόντων εμπορικού καταστήματος, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον χιλίων (1.000) ευρώ ή και με τις δύο αυτές ποινές.

7. Στις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν χωρίς να πληρούν τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές της κατηγορίας στην οποία αιτήθηκαν, ανακαλείται το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας και επιπλέον επιβάλλονται πρόστιμο ύψους διακοσίων (200) ευρώ ανά κλίνη και το διοικητικό μέτρο της σφράγισης με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας τουρισμού από τα όργανά της και με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής.

8. Σε περίπτωση υποτροπής οποιασδήποτε απο τις ανωτέρω παραβάσεις, το επιβληθέν πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής το προβλεπόμενο ανώτατο όριο προστίμου τριπλασιάζεται.

9. Σε όλες τις διαφημιστικές καταχωρήσεις των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες προβάλλονται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς σταθμούς, τον ημερήσιο ή περιοδικό τύπο, ιστοσελίδες ή ιστολόγια του διαδικτύου, αναγράφεται υποχρεωτικά ο αριθμός μητρώου της επιχείρησης (ΜΗΤ.Ε.) με τρόπο ώστε να καθίσταται με σαφήνεια και ευκρίνεια αντιληπτός από τον αποδέκτη του διαφημιστικού μηνύματος. Στους παραβάτες της ανωτέρω διάταξης επιβάλλεται με απόφαση του Προϊσταμένου της οικείας Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού (Π.Υ.Τ.) του Ε.Ο.Τ., πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ υπέρ του Ε.Ο.Τ.

Μετά και την δημοσίευση του Ν. 4442/2016 ΦΕΚ 230Α, (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η΄ "ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ") στο άρθρο 45, η κατάταξη των ΕΕΔΔ σε κατηγορίες κλειδιών είναι προαιρετική. Κατόπιν αυτού οι υφιστάμενες επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που δεν επιθυμούν να διατηρήσουν την κατηγορία τους σε κλειδιά, δεν χρειάζεται να απευθυνθούν στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος για να κατηγοριοποιηθούν. Θα πρέπει μόνο να προβούν σε "Γνωστοποίηση" στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία της επιχείρησης τους με την επιλογή στην κατηγορία "Δεν υπάρχει τάξη". Αυτό πρέπει να γίνει έως και την 31-12-2019.

Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις ΕΕΔΔ, οι οποίες έχουν καταταγεί με βάση προϊσχύσαν σύστημα κατάταξης και επιθυμούν να παραμείνουν σε "ΚΛΕΙΔΙΑ", κατατάσσονται το αργότερο έως 31.12.2019 βάσει των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών του ΦΕΚ 3119Β/2018

Επιχειρήσεις ΕΕΔΔ που κατά την έναρξη ισχύος της απόφασης (ΦΕΚ 14Β/2015) φέρουν διακριτικούς τίτλους εγκεκριμένους από το κατά περίπτωση αρμόδιο επιμελητήριο, υποχρεούνται να δηλώσουν τον διακριτικό τους τίτλο στην αίτηση έκδοσης πιστοποιητικού κατάταξης σε κλειδιά, ώστε να καταχωρείται στο Μητρώο Διακριτικών Τίτλων Ξενοδοχειακών Καταλυμάτων του ΞΕΕ.

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο ΞΕΕ το οποίο εγκρίνει τους διακριτικούς τίτλους σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία (ΦΕΚ 14β/2015, άρθρο 5). Εφ’ όσον οι επιχειρήσεις ΕΕΔΔ επιθυμούν να φέρουν διακριτικό τίτλο, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο ΞΕΕ το οποίο εκδίδει απόφαση έγκρισης διακριτικού τίτλου ΕΕΔΔ. 

Ο μέγιστος αριθμός ανά άδεια λειτουργίας άλλαξε με το ΦΕΚ 3119β/2018 (άρθρο 1, παρ. 1) και από 20 έγινε 30 λαμβανομένων υπόψη στον υπολογισμό των υπνοδωματίων και των καθιστικών, εφόσον σε αυτά εκμισθώνονται κλίνες.

Για την ίδρυση και λειτουργία τουριστικών επιπλωμένων επαύλεων (βιλών) και τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, εφαρμόζονται οι διατάξεις  του Ν. 4442/2016